Haftanın son işlem günü sakin geçecek

haftanin-son-islem-gunu-sakin-gececek-10042010

Haftanın son işlem günü sakin geçecek

 

Pazar günkü Paskalya öncesinde bugün (Good Friday) ABD, İngiltere, Almanya başta olmak üzere yurtdışında birçok piyasa işleme kapalı olacak. Bu durum TL varlıklarda da işlem hacimlerinin göreceli olarak düşük seyretmesine ve varlık fiyatlarının bant aralığına sıkışarak önemli bir değişim göstermemesine yol açabilir. Dolayısıyla piyasaların hafta başından bu yana yakaladığı pozitif eğilimi sürdürmeye gayret edeceğini düşünsek de günün sonunda fiyatlarda ciddi bir değişim görmeyi beklemiyoruz. Kaldı ki, tatil Avrupa’da birçok yerde Pazartesi günü de devam edeceği için gelecek haftaya başlarken de etkilerini hissetmeye devam edeceğiz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Yurtdışında birçok piyasanın kapalı olması nedeniyle Borsa İstanbul bugün daha çok yurtiçi dinamikler ile yön bulmaya çalışacaktır. Bu noktada, aralarındaki korelasyon son dönemde zayıf seyrediyor olsa da kurun ve faizlerin sergileyeceği performansın endeksin günlük seyrine biraz daha fazla etki ettiğini görebiliriz. Ancak genel hatlarıyla hisse senetlerinin görünümünde anlamlı bir değişim yaşanmasını beklemiyoruz. Teknik olarak ise BIST-100 endeksinin hafta başından bu yana üzerinde zorlandığı 95.000 seviyesinin üzerinde bir kez daha kapanış yapması gelecek hafta öncesinde pozitif bir sinyal olacaktır.

 

EUR/USD’de değişimler son derece küçük çaplı kalabilir. Bir süredir belirgin bir değişim göstermeyerek bant aralığına sıkışan EUR/USD‘nin haftanın son işlem gününde de yurtdışı piyasaların kapalı olması nedeniyle önemli bir değişim göstermeyerek benzer bir performans sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Tatil nedeniyle önceki günlere kıyasla çok daha dar bir bant aralığı görmemiz ise şaşırtıcı olmayacaktır. Bu noktada paritede dünkü kapanış seviyelerinden çok fazla uzaklaşılmasını beklemiyoruz.

 

USD/TL’deki değişimler de limitli kalabilir. Bugün küresel piyasaların önemli bir kısmının kapalı olmasının TL üzerinde de etkili olmasını ve kurda daha sakin bir seyir yaşanmasını bekliyoruz. Her ne kadar ABD’de açıklanacak olan TÜFE rakamı hareketlilik yaratma potansiyeli taşısa da muhtemel etkisinin önceki aylara kıyasla sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, korona virüsü nedeniyle ekonomilerin durma noktasına geldiği bir dönemde enflasyon verilerinin ne derece gerçekçi bir tablo ortaya koyacağı önemli bir soru işareti yaratacaktır. Dolayısıyla, normal şartlar altında ABD TÜFE rakamının önem derecesi yüksek olsa da bugünkü verinin istisna teşkil edeceğini düşünüyoruz.

 

Tahvil faizlerinde anlamlı bir değişim beklemiyoruz. Bugün gerek yurtdışı piyasaların önemli bir kısmının kapalı olması gerekse TL’nin değerinde belirgin bir değişim beklemememiz nedeniyle tahvil faizlerinin sakin bir performans sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Genel hatlarıyla baktığımızda ise faizlerde aşağı yönlü hareket alanını limitli bulmaya devam ediyoruz. Öte yandan Hazine ise haftayı üç tahvil ihalesi ve bir kira sertifikası ihracı ile tamamladı. Söz konusu ihraçlar ile toplam 20,3 milyar TL borçlanıldı. Gelecek hafta ihale bulunmazken borçlanma programı 21 Nisan’daki üç yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracı ile devam edecek.

 

Ons altını da sakin bir gün bekliyor. Fed’in korona virüs ile mücadele kapsamında, ekonomiyi desteklemek için 2,3 trilyon dolara kadar kredi sağlayacak kararlar almasının ardından ons altının belirgin şekilde değer kazanmaya başladığını gördük. Ancak paskalya öncesinde yurtdışı piyasaların kapalı olması nedeniyle hemen hemen tüm varlık türlerinde olduğu gibi bugün altın fiyatlarının da önemli bir değişim göstermeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla ons altının gün boyu 1700 dolardan çok fazla uzaklaşmadığını görebiliriz. ABD’den gelecek enflasyon rakamı önemli olsa da gerek piyasaların kapalı olması gerekse çekirdek rakamda yıllık bazda önemi bir değişimin beklenmemesi nedeniyle önemli bir etki oluşmayacağını tahmin ediyoruz.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı